Rolstoelsoorten | 123Zorgwinkel

Rolstoelsoorten


Rolstoelsoorten

Rolstoelen zijn hulpmiddelen om mensen in te vervoeren die dat moeilijk of niet zelf kunnen. Ze zijn ontwikkeld om de persoon die zich moeilijk kan voortbewegen te helpen mobiel te blijven. Er zijn verschillende soorten rolstoelen verkrijgbaar. Sommige Rolstoelen, herkenbaar aan de grote wielen, kunnen door de gebruiker zelf met de handen worden voortbewogen, andere moeten door een tweede persoon worden voortgeduwd (transportstoelen) en sommige rolstoelen zijn voor beiden geschikt. Welke rolstoel geschikt is hangt af van allerlei factoren. De voornaamste vraag welke bepalend moet zijn voor de keuze is wat u met de rolstoel wilt doen. 123Zorgwinkel.nl heeft een breed assortiment rolstoelen voor u samengesteld. U kunt in onze online rolstoelwinkel veilig en vertrouwd een rolstoel kopen, uitgevoerd zoals u dat wenst.

Transportstoel

Een transportstoel is een rolstoel die hoofdzakelijk gebruikt wordt om de gebruiker in te vervoeren of te 'transporteren'. De gebruiker kan de stoel niet zelf voortbewegen, daar de stoel ook achter van kleine wielen is voorzien. De stoel wordt dus altijd als ‘duwstoel’ gebruikt. Kenmerkend voor een transportstoel zijn het lage gewicht en de compacte opvouwmogelijkheid. Deze stoelen zijn ideaal om bijvoorbeeld achter in de auto te vervoeren zonder dat ze al te veel ruimte innemen. Denk voor het gebruik van een transportstoel aan transport van een patiënt van- en naar huis of voor gebruik tijdens kortere uitstapjes. Ons assortiment transportstoelen vindt u op de pagina Transportstoelen.

Duwrolstoel

Een duwrolstoel, of duw- wandelwagen, is een rolstoel die u, als gebruiker, net als een transportstoel niet zelf kunt voortbewegen. Vaak, maar lang niet altijd, is dit soort stoel stoel iets luxer uitgevoerd dan een transportstoel, maar feitelijk is een transportstoel ook een duwstoel. Een duwstoel is bedoeld om mensen die slecht of niet kunnen lopen te verplaatsen. De rolstoel wordt door een tweede persoon voortbewogen door de stoel voort te duwen middels de handvatten achteraan de rolstoel. Een duwrolstoel is te herkenen aan vier kleine wielen. Ons assortiment Duwrolstoelen vindt u op de pagina met Transportrolstoelen.

Handbewogen rolstoel ook wel 'Zelfvoortbewogen', of 'Grootwiel rolstoel' genoemd

Een handbewogen rolstoel is een rolstoel die u als gebruiker zelf kunt voortbewegen. Deze rolstoel moet ervoor zorgen dat iemand zich zelfstandig kan verplaatsen. De rolstoel wordt voortbewogen door met de handen door de hoepels aan de wielen te bewegen. Een Handbewogen rolstoel wordt in de praktijk, ook op deze site, vaak kortweg 'Rolstoel' genoemd. Grootwielrolstoel of Rolstoel met grote wielen wordt ook wel gebruikt om dit type rolstoel aan te duiden. Tevens is de handbewogen rolstoel meestal voorzien van handvatten om voortgeduwd te kunnen worden. De Rolstoelen die 123Zorgwinkel.nl in het assortiment heeft zijn allemaal voorzien van een (parkeer)rem die het mogelijk maakt de stoel stil te zetten zonder het gevaar dat deze wegrijdt. Onze Handbewogen rolstoelen vindt u op de pagina Rolstoelen.

XS Rolstoel of Kinderrolstoel

Een XS- of Kinderrolstoel is een extra lage en compacte Rolstoel met een extra kleine zitbreedte. Meestal wordt een Rolstoel met een zitbreedte kleiner dan 43 cm een XS-Rolstoel genoemd. XS-Rolstoelen zijn vanwege de kleinere afmetingen ook lichter dan 'gewone' Rolstoelen. 123Zorgwinkel levert verschillende XS-Rolstoelen, u kunt deze vinden op de betreffende pagina: XS-Rolstoelen. Wilt u weten welke maat Rolstoel u nodig heeft, kijk dan op de pagina 'Rolstoel maten bepalen'. Mocht u niet kunnen vinden wat u zoekt: bel of mail ons.Wij helpen u graag verder.

XL Rolstoel

123Rolstoel.nl verkoopt ook extra grote rolstoelen met een zitbreedte van 51 cm breed en breder. Deze rolstoelen zijn extra stevig uitgevoerd met een extra kruis-as en kunnen hierdoor extra gewicht dragen. Zie de technische gegevens bij de stoelen voor de mogelijkheden en het maximaal toelaatbare gewicht.Wilt u weten welke maat Rolstoel u nodig heeft, kijk dan op de pagina 'Rolstoel maten bepalen'. Mocht er geen stoel in ons assortiment zijn die bij uw wensen aansluit, laat het ons weten! Wij onderzoeken dan de mogelijkheden die er zijn om u een geschikte aanbieding te kunnen doen.

Elektrische Rolstoelen

Een Elektrische Rolstoel is, zoals de naam al zegt een Rolstoel met een Elektrische aandrijving. Een Elektrische Rolstoel kan door de gebruiker zelf, of in veel gevallen ook door de begeleider, worden bediend. Het grote voordeel van een Elektrische Rolstoel is het gebruiksgemak en de mogelijkheid om grotere afstanden af te leggen dan met een normale handbewogen Rolstoel of een Transportrolstoel. De actieradius van een Elektrische Rolstoel is afhankelijk van de accucapaciteit. (Hoeveelheid opgeslagen energie in de accu/batterij) De accucapaciteit is weer sterk afhankelijk van het soort accu. Sommige Elektrische Rolstoelen hebben de mogelijkheid om een extra accu mee te nemen welke gewisseld kan worden op het moment dat de eerst gebruikte accu leeg is. Het mogelijke nadeel van een Elektrische Rolstoel was in het verleden het toch wel hoge gewicht en daardoor lastige transporteerbaarheid. Tegenwoordig zijn er echter lichte en zelfs opvouwbare Elektrische Rolstoelen, waardoor dit nadeel teniet wordt gedaan. Ons assortiment kwalitatief hoogwaardige Elektrische Rolstoelen vindt u op onze pagina Elektrische Rolstoelen.

Duwondersteuning voor Rolstoelen

Elektrische Duwondersteuning voor Rolstoelen is een optie die de laatste jaren steeds vaker te zien is. Zoals de naam al zegt helpt de Duwondersteuning de begeleider de Rolstoel te duwen. Het duwen van de Rolstoel kost daardoor de begeleider bijna geen kracht en energie meer. Duwondersteuning is speciaal bedoeld als ondersteuning van de begeleider, en niet als vervanging voor een begeleider. Indien een gebruiker echt zélf elektrisch wil rijden is een Elektrische Rolstoel de enige goede optie. Steeds sterker wordende accu's maken dat, net zoals bij de Elektrische Rolstoel, de Elektrische Duwondersteuning steeds krachtiger en lichter van gewicht is geworden. Gevolg is dat met een relatief laag gewicht al een zeer grote actieradius kan worden bereikt. Ons assortiment Duwondersteuningen vindt u op de pagina Elektrische Rolstoelen.

Rolstoel gebruik

123Zorgwinkel.nl verkoopt rolstoelen voor incidenteel of tijdelijk gebruik, maar ook voor intensief gebruik. Voor de aankoop van een rolstoel voor intensief gebruik of gebruik voor langere tijd is wel een afspraak in de showroom vereist. Tijdens dit showroombezoek kunnen wij uw wensen in kaart brengen en eventueel alle benodigde maten opnemen.

Incidenteel gebruik

Een rolstoel voor incidenteel gebruik is bedoeld voor gebruik binnen- en buitenshuis om het mogelijk te maken bijvoorbeeld iemand te transporteren, met iemand boodschappen te kunnen gaan doen of naar een attractiepark te gaan. Deze rolstoelen zijn voor mensen die niet verder dan een paar honderd meter kunnen lopen. De rolstoel is meestal licht, compact en opvouwbaar om ook het vervoer van de stoel zelf eenvoudig te maken. Dagelijks intensief gebruik van deze rolstoel wordt afgeraden. Transportstoelen vallen bijvoorbeeld onder deze categorie rolstoelen.

Tijdelijk gebruik

Rolstoelen voor tijdelijk gebruik zijn bedoeld voor mensen die slechts tijdelijk van de Rolstoel gebruik zullen maken, denk hierbij aan iemand met een gebroken been of een andere tijdelijke aandoening. Deze stoelen zijn bedoeld om de gebruiker in te vervoeren, zoals bijvoorbeeld van het ziekenhuis naar huis of bij uitstapjes. Stoelen voor tijdelijk gebruik zijn in principe minder geschikt om de gehele dag in te zitten. Mocht deze noodzaak er wel zijn dan is het beter te kiezen voor een Modulaire Rolstoel of een Specialistische Rolstoel. Deze stoelen hebben meer verstelmogelijkheden, waardoor een hogere mate van passing en comfort kan worden gerealiseerd.

Modulaire Rolstoelen

Modulaire Rolstoelen zijn Rolstoelen met veel meer verstel- en aanpassingsmogelijkheden dan 'Standaard Rolstoelen'. Modulaire stoelen zijn met name geschikt voor mensen die een Rolstoel voor langere periode en erg intensief gebruiken. Extra aanpassingen zijn bijvoorbeeld mogelijk in de zitdiepte en -hoogte en aan de vorm van de Rugsteun. Tevens zijn vaak meerdere opties qua uitvoering mogelijk, anders dan alleen een variatie in de zitbreedte. In combinatie met een op maat aangepast zitkussen (en eventueel rugkussen) is, of wordt, een Modulaire stoel een Specialistische Rolstoel of een Verzorgingsstoel. De naam Modulaire Rolstoel wordt door sommige fabrikanten al aan een stoel gegeven als deze nét wat meer verstelmogelijkheden heeft dan een Standaard Rolstoel. Niet alle Modulaire Rolstoelen zijn dus direct Specialistische of Verzorgingsrolstoelen, maar ze kunnen dit wel zijn of worden. U vindt onze Modulaire Rolstoelen op de pagina met Verzorgingsstoelen. Op de pagina Rolstoelen vindt u tevens enkele Rolstoelen met meerdere verstelmogelijkheden voor intensief gebruik.

Specialistische Rolstoelen of Verzorgings-Rolstoelen

Specialistische- of Verzorgingsrolstoelen zijn Rolstoelen bedoeld voor zeer intensief gebruik voor langere periode. Verzorgingstoelen hebben, in elk geval, als aanvulling op Modulaire Rolstoelen dat de kussens op maat gemaakt zijn voor de gebruiker. Hiernaast hebben de stoelen vaak een hoofdsteun, een kantelmogelijkheid, maatwerk aanpassingen en zijn ze op vele manieren te verstellen. Onze Specialistische en Verzorgingsrolstoelen vindt u op de pagina Verzorgingsstoelen.