Rolstoelmaat bepalen. Rolstoel Zitbreedte bepalen. Zelf opmeten en de maat van uw Rolstoel bepalen | 123Zorgwinkel

Rolstoel maten bepalen


De zitbreedte van een Rolstoel bepalen

Hier vindt u hoe u de optimale breedte is van uw rolstoel bepaalt

De optimale breedte van uw rolstoel wordt bepaald door allereerst uw zitbreedte te bepalen. De zitbreedte wordt bepaald door de 'Zitbreedte' in onderstaande afbeelding, zittend (!), te meten.

De maat rolstoel wordt vervolgens bepaald door bij de opgemeten zitbreedte, 3 cm op te tellen. Deze maat is de breedtemaat van de rolstoel die voor u het meest geschikt is. (De bij de gemeten maat opgetelde 3 cm toeslag is ruimte voor bijvoorbeeld dikkere kleding in de winter etc.)

Uiteraard is de kans klein dat er een rolstoel is die exact de breedte heeft van de gevonden maat. Kiest u in dit geval de dichtsbijzijnde verkrijgbare maat, maar houdt u wel minimaal 2 cm toeslag aan t.o.v. de door u opgemeten maat. De maximale maat is de gemeten zitbreedte + 5 cm.

Zitbreedte, in welke breedtes zijn Rolstoelen te verkrijgen?

Een zitbreedte van 42-45 cm is in de meeste gevallen 'standaard' (De meeste fabrikanten beschouwen dit in ieder geval als 'de standaard') Veel fabrikanten maken zowel smallere als bredere uitvoeringen van de meeste stoelen die zij leveren. De leverbare breedtes lopen vaak per 2 cm op en af. Deze stappen zijn, net als de standaardmaten en de minimale/maximale leverbare maten, verschillend per fabrikant. Soms kan het zinvol zijn om bij de stoel van een ander merk te kijken indien u niet precies vindt wat u zoekt. Uiteraard kunt u ons ook altijd mailen of bellen met uw vragen aangaande de leverbaarheid van een bepaald merk in een bepaalde maat. U vindt ál onze Rolstoelen op de pagina Rolstoelen. Bent u specifiek op zoek naar een kleinere of grotere Rolstoel, lees dan hieronder verder, waar u meer informatie en de links naar de relevante pagina's vindt.

Op onze website spreken we van XS-Rolstoelen, Extra kleine Rolstoelen of soms ook Kinderrolstoelen (Al hoeft een Rolstoel met deze naam zeker niet altijd speciaal voor kinderen bedoeld te zijn.) wanneer de zitbreedte kleiner is dan 43cm. U vindt onze Extra kleine Rolstoelen op de pagina XS-Rolstoelen.

We spreken op onze site in het algemeen over XL-Rolstoelen, HD-Rolstoelen, wanneer een stoel een zitbreedte heeft groter dan 46 cm. Vaak gaat een grotere maximale zitbreedte van een Rolstoel ook gepaard met een hoger toelaatbaar maximaal gebruikersgewicht. XL-Rolstoelen zijn dan ook vaak Heavy-Duty of 'Extra Zware' Rolstoelen. Voorgaande wil natuurlijk niet zeggen dat het niet kan dat iemand die een brede stoel nodig heeft ook automatisch zwaar is. Helaas hebben de meeste fabrikanten de bredere uitvoeringen van hun Rolstoelen ook meteen geschikt gemaakt voor 'zwaardere gebruikers'. Dit allereerst om te voorkomen dat veel te zware mensen op de stoel plaatsnemen waardoor deze bezwijkt. In de tweede plaats is het eenvoudiger om één artikel te hebben dat aan beide specifieke eisen voldoet. In de praktijk is een brede Rolstoel dus bijna altijd zwaarder uitgevoerd. Dit maakt de Rolstoel zelf wel iets zwaarder en helaas ook duurder. Naast XL Rolstoelen bestaan er ook XXL-Rolstoelen, dit zijn meestal stoelen met een breedte groter dan 55 cm en vaak ook een evenredig hoger maximaal gebruikersgewicht. U vindt onze collectie XL-Rolstoelen en XXL-Rolstoelen op de pagina XL-Rolstoelen.

Kunt u geen stoel vinden bij de door u bepaalde maat, neemt u dan even contact met ons op. Wij gaan dan voor u op zoek naar een passende stoel.